De afscheidsbijeenkomst (vervolg)
7. Muziek – Johann Sebastian Bach, uit Suite II - Aria klik
Eind 2010 verbleef Martijn enkele weken op de detox-afdeling van Dimence in Zwolle. Op de eerste woensdag van z’n verblijf belde hij naar huis. Hij wist dat ik die avond hem zou bezoeken en vroeg of ik de Air van Bach voor hem wilde meenemen. Toen ik bij hem kwam en hem de CD overhandigde, zei hij "wacht even” en liep naar een andere kamer. Hij kwam met lege handen terug…Tijdens de muziektherapie van die middag had hij verteld over deze muziek. Hennie, zijn latere vriendin, kreeg de CD om te beluisteren.

8. De woorden van Jenneke klik

9. Muziek – Nick Cave & Camille O’Sullivan, The Ship Song klik
Martijn was zeer gesteld op Jenneke, zijn nicht die met hem ons huis in Groningen deelde(en waarin ook Robert en Jen te hebben gewoond). In de door haar uitgesproken herinneringen zei ze onder meer: ‘Er was altijd veel muziek: Acda en de Munnik, Ramses Shaffy, De Dijk, U2, Bonnie Tyle (ja, zeker, Total Eclips of the heart). De repeatknop hoorde daar voor Martijn echt bij; sommige liedjes werden keer op keer gedraaid. En dan was zijn standaard grapje: ‘hé, is dit een nieuw nummer?’
In Martijns donkere tijd was die repeatknop ook afschuwelijk aanwezig met de muziek van Nick Cave (zie de woorden van Roel). En hoewel we wisten dat Martijn erg van deze muziek hield, was het zeker: daaraan wilden we tijdens ons afscheid even niet herinnerd worden en dus zou die muziek niet gedraaid worden. Tot Hennie met deze muziek kwam; wel van Nick Cave, maar gezongen door Camille O’Sullivan. Muziek waar ze veel naar luisterden. Het lied heeft, door háár gezongen, op velen indruk gemaakt, ook op ons.
Come sail your ships around me
And burn your bridges down
We make a little history, baby
Every time you come around

10. De woorden van Arjan klik

11. Muziek – Johann Sebastian Bach, uit de 1e Cellosuite – Prelude klik
Toen we de CD met de Cellosuites van Bach aantroffen in Martijns selecte klassieke collectie LP’s en CD’s, was dat een wel heel aangename verrassing. Toen ik voor het eerst deze muziek mocht gaan instuderen van mijn cellolerares was dat een fantastisch moment in mijn leven en sindsdien word ik steeds weer gegrepen door die prachtig opgebouwde spanning in de laatste maten. Daarin tilt Bach je op, steeds hoger!
Dat ook Martijn uitgerekend van deze muziek hield, wat mooi! We wisten het niet.Twee we-ken na de afscheidsbijeenkomst bezocht Vincent ons. Hij was een bevriende antiquair van Martijn. Die vertelde: ‘Ik was verrast dat jullie verrast waren dat hij van deze muziek hield. Ik zal je vertellen: hij heeft ‘m grijs gedraaid!’

12. De woorden van Roel klik

voor vervolg klik