99 VOCALE COMPOSITIES:                                                                 
               MUZIEK WAAR HET HART VAN GAAT ZINGEN                
                                                                                                                                                                                                                                       KLIK OP DE FOTO HIERNAAST EN JE ZIET
                                  DE CATALOGUS VAN 99 COMPOSITIES  Deze verzameling van 99 vocale composities verscheen in 2013 aanvankelijk in boekvorm. Een geschenk voor geliefden, vrienden en bijzondere relaties.Een half jaar later maakte ik deze webversie. Nu - in 2023 - is de website aangepast, maar de inhoud is nog steeds die van 2013. Het is een geschenk voor mezelf en voor iedereen die er via deze website kennis van wil nemen. Negenennegentig composities die in een tijdsbestek van 400 jaar zijn geschreven, grotendeels klassieke muziek, maar ook zogenaamde traditionals en Nederlandse liederen.
Veel van deze werken hebben - om wat voor reden en met welke aanleiding ook - voor mij bijzondere betekenis. Daarover schrijf ik dan. Maar ze zijn in de eerste plaats mooi - althans, dat vind ik. Het is met muziek niet anders dan met schilderijen: je kunt door een toelichting op wat je hoort of ziet nog meer schoonheid ervaren. Bij nogal wat werken geef ik zo'n toelichting die je mogelijk anders doet luisteren. En let op, voor je het weet begint je hart dan te zingen!Muziekschrijvers als Monteverdi, Bach en Herman van Veen, vocale solisten als Jo Vincent, Thomas Quasthoff en Paul McCartney komen aan bod. Wie kennis neemt van de 99 lemma's die worden beschreven, ontdekt maar liefst 44 componisten (maar het zijn er meer want enkele zijn anoniem), 52 vocale solisten, 38 dirigenten. Deze 99 nummers herbergen het werk van veel (vrijwel altijd vermelde) tekstschrijvers, van instrumentale solisten, van koren en orkesten.
Al met al is er sprake van een grote verscheidenheid die zichtbaar en hoorbaar wordt in 50 religieuze werken zoals Passionen, Kerstcomposities, Missen, Requiems, Psalmen, liederen cantates en nog veel meer. Ook in 49 wereldlijke werken, waaronder aria's uit opera en musical, een groot aantal liederen en traditonals.
Het zou me nu weinig moeite kosten deze collectie nu met nog 99 composities uit te breiden, want ik heb in de voorbije tien jaar veelvoor mij nieuwe schoonheid ontdekt. Wie weet, komt dat nog een keer.