Blog 26 De mooimakers - de achterblijvers? - maandag 28 september 2015

Blog 26 De mooimakers – de achterblijvers?

 

Maandag 7 september, 06.54 uur. Een wel heel zwaar motorgeluid dringt onze slaapkamer binnen. Ik kijk uit het raam en zie een grote shovel langskomen. Enkele minuten later rijden bestelbusjes met aanhangers het plein op. De grote renovatie is begonnen, het plein wordt helemaal heringericht. Het met grote gaten getooide asfalt en de stoeptegels worden door klinkers vervangen, er komen prachtige trottoirbanden en afscheidingspaaltjes, de beplanting wordt vernieuwd. Het Van Nahuysplein, met in het gras z’n zeer zeldzame stinsplantjes en z’n monumentale en soms heel exclusieve bomen, wordt weer het mooiste plein van Zwolle, misschien wel het mooiste plein van Nederland met in elk geval de oudste poort. Je zult er maar mogen wonen!
 
lees verder ...
 
 
terug naar hoofdmenu weblog

Reacties:

Veel reacties worden denk ik vanuit een comfortabele positie geschreven. In hun hart zijn ze toch niet ongelukkig met de situatie zoals die is.... Prof. Tinbergen opperde eens dat hoofdarbeid in het algemeen leuk is en in een beschermde omgeving plaats vindt. Om die reden zou daar geen hoge beloning tegenover hoeven te staan. Handarbeid daarentegen is vaak vies en/of ongezond en/of gevaarlijk en zou ter compensatie goed betaald moeten worden. Zit wat in, maar wat zouden we raar kijken!

Rommert Krijtenburg- 06-10-2015

Ik denk dat de reden voor het niet waarderen van de mooimakers t.o.v. inkomen is, omdat ze voor de maatschappij geen groot geldswaarde vertegenwordigen. Dus gewoon geen profijt brengen. In Oostduitsland was dat andersom omdat wij een arbeiders- en boerenoverheid waren. Daar heb je als ingenieur maar de helft van een arbeider verdiend. Ook geen oplossing. T.o.v. de waardering of de mens zelf is het soms eenvoudig maar soms ook niet. Maar dat heb je vaak met intellectuele mensen ook. Ik ben het helemaal ermee eens dat de mooimakers meer gewaardeerd moeten worden. Daar horen voor mij ook de mensen bij die in dienstverlenend gebiet werken zoals verzorgers of kappers. Ik heb trouwens een leuke mooimaker thuis, die heet Bert :-)

Grit Steenbergen- 30-09-2015

Helemaal mee eens! Maar geef iemand ook niet meer vermogen dan hij dragen kan.

Anton Ekker- 30-09-2015

haarfijn de vinger op de zere plek. Ik ben alleen bang dat onze maatschappij gewoon doordendert: Zorg vooral dat je het zelf goed hebt en nog beter krijgt. (ongemerkt)doen we er ook zelf vaak aan mee. Wanneer gaan we anders denken en is genoeg een keer genoeg en leren we om echt te delen ?

luuc- 29-09-2015

Ja,Roel , goed dat je erover schrijft. Zeker als Rotterdamse helemaal mee eens. De bejubelde Rotterdamse Haven, de architectuur van deze stad, de sky-line, Erasmusbrug, allemaal bedacht door hoofdwerkers, maar wat hebben de handwerkers, zowel in de haven vroeger (de bootwerkers lossen en laden de balen met de hand) als in de stad enorm veel gepresteerd tijdens de wederopbouw. Slechte arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden . Gezondheid te vroeg moeten inleveren. Daar wordt nauwelijks over gesproken of geschreven.

Greetje- 29-09-2015

Volledig eens Roel! Wij hebben net een andere woning gekocht en ik ben niet de allehandigste. We hebben daar dus (bijna) iedere dag die mooimakers over de vloer. Dagelijks ga ik al vroeg naar het huis om te kijken hoe het gaat. Ik moet dan meestal (met tegenzin) snel weer zelf naar het werk maar ik zou mijn dagen makkelijk kunnen vullen met kijken wat ze doen en praten met die mannen. Zitten geweldige mensen tussen! Een (46 jaar, 2m lang, vol tattoos, uit Osdorp) vertelde me vorige week vol trots dat zijn net afgestudeerde zoon van 23 nu al meer verdient dan hij ooit gedaan heeft... Toen ik savonds nog even de ramen ging sluiten bleek hij ook nog een vervelend kruipruimte-klusje voor me te hebben opgeknapt dat eigenlijk niet bij zijn opdracht hoorde. Een mooimaker!

Andre- 29-09-2015

Een ode aan Zwolle, het Van Nahuysplein en de mooimakers! Er is in onze maatschapplij veel te weinig waardering voor deze vakmensen, zowel wat aandacht, respect als financiële beloning betreft! Jullie genieten van het kijken naar de werkzaamheden en zij genieten van het "gezien" worden en zó hoort 't! (En de koffie van Louise is ook wel heel erg lekker......)

Jenny- 29-09-2015

Inderdaad Roel, hoofdwerk wordt niet alleen vaak ruimer beloond, de zogenoemde hoofdwerkers strijken ook vaak geld op wat hun nauwelijks toekomt! Dat vind ik eigenlijk nog erger. Ik heb grote waardering en bewondering voor mensen die met hun handen kunnen maken wat ik met mijn denkhoofd niet eens kan bedenken

- 29-09-2015

Daar heb je zeker een punt Roel. We gaan letterlijk zo makkelijk aan deze mensen voorbij. Van de week trouwens wel even mijn duim opgestoken naar een man die de spijlen van de voetbrug bij Frankhuis ging schoonmaken. En wat een mooie benaming: Mooimakers. Was op de man bij de brug ook zeker van toepassing :-)

Jeanine- 29-09-2015


Reageren:

Anti-spam 2 + 2 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >